Välkommen till kattsjukdomar.se, Sveriges främsta källa för information om kattsjukdomar.
Copyright © 2007-2010 www.kattsjukdomar.se
Materialet på denna sida är skyddat av upphovsrättslagen.
För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@kattsjukdomar.se


Dela den här sidan

Det rinner saliv ur munnen på min katt

Det rinner saliv ur munnen på min katt. Han är ung och jag undrar va det är. Har inte sett det förrän idag. Det är som saliv/vattten. Han låg och sov/vilade så han hade inte druckit något just då. vad kan det vara? är det normalt?

Postad av Caroline , 26 februari 2010


Jag har precis råkat ut för samma sak med min kattunge som är fem månader. Är det någon som vet vad det kan vara?

Postad av - , 26 februari 2010

Det är samma för mej, min katt är 1½ år.. såg nyss när han sovit att det var en stor pöl i sängen där han sovit och han var alldeles blöt runt munnen.. det droppar saliv/vatten ur mun och näsa. Han verkar slö och väldigt seg. drar sej undan.

Postad av Richard , 6 april 2010

min katt är så med men han verkar inte ha kontrol över sin kropp han äter men vill inte dricka vet någon vad det kan vara

Postad av malin i kalmar , 8 april 2010

Det du beskrivit hos din katt med överskott av saliv kallas ptyalism.

Orsaken kan bero på gifter av olika slag. Andra orsaker är en inflammation i munhålan eller tungan(något som förekommer speciellt hos katter). Vidare kan man se en ökad salivering vid rörelsesjuka, nervositet och upphetsning. Halsinfektion med svullna tonsiller ger ofta ökad salivering. Och för att komma med en ytterligare förklaring till salivering hos katter så finns diagnosen "hepatisk encefalopati". De kliniska symtomen ses vanligen före 6 månaders ålder. En hjärnstörning ligger bakom.

Gör en kontroll av munhålan på din katt och se efter om en inflammation föreligger. Kontakta din veterinär.

Berätta gärna vad som hände sedan.

Postad av Andy Fredriksson i Jönköping , 13 april 2010

Hjälp! Min katt på 10 månader har börjar att "dregla" det droppar (ser ut som vatten) från munnen och speciellt när han sover eller gosar.. När han sovit en hel natt kan det vara en 30*10cm stor pöl:O Är orolig vad kan det vara?

Postad av Klara i Sollefteå , 14 maj 2010

Min katt har börjat droppa från munnen... o.O Det ser precis ut som vatten och luktar inget! När vi har torkat bort det, har det bara fortsatt droppa, är så orolig!!! Vet någon vad det är? Snälla svara!!!

Postad av Roxanna i Stockholm , 19 juni 2011

om en katt bo"rjar dra"gla ta den genast till na"rmaste vetrina"r snarast! min katt bo"rjade dra"gla fo"rra veckan.. vi har beso"kt vetrina"r inga bra utsikter..

Postad av Lars i Vancouver Canada , 17 februari 2012

Min katt har lika problem men veterinär hittade ingenting,jag är mycket orolig!

Postad av Olga Ljahhova i Sandviken , 6 maj 2012

Min katt, som är 1,5 år, har också börjat dregla. Det rinner saliv ur munnen. Inte jätte mycket men ändå mer än vanligt. Han har också varit lite sur o arg den sista tiden. Ska gå till veterinären på måndag men är väldigt orolig. Vet någon vad det kan bero på.??

Eller är det för det är så varmt?

Postad av Elisabeth i Göteborg , 26 maj 2012

Det har hänt samma sak med min katt. Det rinner någon slags vätska ur munnen på henne, ser ut som vatten. Det har bara hänt 1 gång hitills och det hände idag. Hon satt bara och sedan började det. Är tacksam för svar. Vad ska man göra och är det farligt ?

Postad av Marie i Stockholm , 2 september 2012

Min katt har också fått det att det rinner saliv hela tiden typ och att det kommer lite snor då och då, vår katt är 5 år gammal är det någon som kan veta vad det är ? ! :O

Postad av Kattälskaren , 10 september 2012

Förmodlingen inget farligt:-) Min katt är 15 år och ahr alltid dreglat när man klappar honom. Och han verkar hur frisk som helst, så här han har gjort sedan han var liten

Postad av Henrik i Lund , 27 september 2012

Vi har haft sex katter. en av dom började dregla och få anfall för nån månad sen.. så vi ringde djurssjukhuset och dom sa att vi skulle vänta ett litet tag till. Efter natten så började hon bli dåligare och dåligare så vi fick åka in. Dom visste inte vad som var felet, så vi fick avliva henne. Nu har det blivit igen, på vår femte katt. Vi kanske får avliva honom med. Jag ringde till djursjukhuset nyss, dom sa att han skulle kunna ha fått något sorts gift i sig. Jag får panik, kommer alla mina katter få det!? Jag kan ju inte tvinga katterna att vara inne för dom är utekatter. Hjälp!!

Postad av Nicole , 1 januari 2013

vi hade en katt dom dog 24 november 2012, han dreglade mycket sista 2 dagarna, men han fick som dregelattacker, han dreglade inte hela tiden utan det kom då & då och när det väl kom såg det ut som en dregel"attack", han rynkade nosen och såg allmänt besvärad ut, jamade mycket också... vi fick aldrig veta felet, varför han dog för han dog på väg till veterinären (vi fick åka 10 mil för veterinären i närheten har inte öppet på helger...) så stämmer detta in på era katter - besök veterinär!

Postad av Jessica Hagström i Gävle , 2 januari 2013

Jag som skrev här innan om mina 6 katter. Vi fick avliva den femte katten också, Anfallen blev bara värre och värre. Hur kunde det hända på båda katterna när dom inte ens är syskon!?

Vill bara varna! om det börjar rycka i både mun o näsa sen börja dregla.. ring direkt till Veterinären, tveka verkligen inte!

Postad av Nicole , 5 januari 2013

Imorse började min 8 åriga katt Bullen att slemma från munnen, det nästintill forsade ur henne och det var segt slem som dinglade från hennes mun när hon sprang! Det har nu slutat slemma, men hon vill inte dricka, vi har gett henne godis och hon vill gärna äta, men när hon tar den i munnen låter hon konstigt och spottar ut.. Har pratat med veterinär som ber oss att avvakta, men jag mår så dåligt över detta! Vi har öppnat munnen och kollat, ingenting som ser konstigt ut. Någon som vet vad det kan vara? Två olika veterinärer säger att förmodligen har hon ätit något konstigt eller liknande. Blir så orolig!

Postad av Zanna i Sandviken , 2 mars 2013

Samma med min Katthona på 5 år. Märkte att det var blöt fläck i sängen inatt. Sen upptäckte jag när jag städa då hon hade gömt sig bakom skrivbordet att det var stor blöt pöl där. Tog fram henne och det fortsatte att droppa. Vet att hon är rädd för dammsugaren och så hade vi hantverkare hemma igår. Prata med blå stjärna och dom sa att hon kunde ha blivit stressad. Skulle avvakta och höra sv mig på eftermiddagen. Hon är annars precis dom vanligt, äter och dricker. När min sambo kom hem dreggla hon igen och han ringde till blå stjärna igen men dom mena på att hade hon inget dom såg konstigt ut i munnen så skulle vi vänta tills imorgon bitti. Avtog 3 timmar på kvällen men nu har det börjat lite igen. Vad kan det vara? Blir ju jätteorolig när man låser vad som står här :(.

Postad av Muffins i Borås , 14 mars 2013

Haha, riktigt kul ju, vad gör det om katten dreglar lite? Gör inte du de med ibland? ;) Själv är jag alltid blöt i munnen och min katt med, Disa! Dreglar ner mig varje dag jag kommer hem och när vi myser och sover. Hon är 2år nu pigg och glad tjej och pratar väldigt mycke.... Kanske därför hon dregglar? ;) Så länge dom är glad och se er och inte är ovanligt trötta och äter och dricker dåligt.. deppiga helt enkelt så mår katterna bra!

Postad av Någon som i levt med massa katter hela livet , 11 juni 2013

Jag har precis förlorat min 4 åriga katt. De två första gångerna de här dregel attackerna kom, åkte vi till veterinären. De tog prover och vätskade upp honom. De hittade ingen förklaring på vad det kunde vara. Varje gång gick det över på nga timmar (efter att han kräkts) och han var som vanligt igen. Men inte sista gången. Min enda tröst är att det gick fort. Vad är detta??

Postad av Jessica i Mölndal , 4 juli 2013

samma här har en sjuk katt oxå som dreglar men ingen vettig diagnos fick ja men som tur är dricker han vatten nu alafall,han va så utorkad dom fick ge en halvliter vatten till han,hoppas han äter imorgon...

OBS! katter är bra på att luras o tro att dom mår bra

Postad av Koskenkorva i Nyköping , 9 augusti 2013

Har en blandras har varit ock tagit bort 5 tänder skulle vara forl Men har nu börjat dregla Inte alls dreglat innan vad kan ha häntVerkar inte ha ont spinner som förrut men dreglar

Postad av Sassa i Linköping , 30 augusti 2013

min katt dreglar. men de är bara efter han har ätit o kommer o gosar som de kan rinna.. trycker man lite lätt på hakan så kommer de en stråle! de är som vatten! de blir ingen pöl som flera beskriver här utan mer ett par droppar. jag har även märkt några gånger att han har nåt vitt "skräp" längst in i munnen. men de är mjukt o ligger löst. hur märker man om katten har dåliga tänder/ mun"hygien".

Postad av nils i stenungsund , 11 oktober 2013

Min katt 13.5 år gammal har dreglat den senaste veckan. Nu när det blir kallare är hon inne mer så ser inte om hon sover mer än vanligt nu när hon ställt om sig. Hon är pigg, men har bosatt sig i badrummet vilket aldrig hänt förut, det är hennes domän. Hon har även börjat sova mer i min säng den närmaste månaden mer än hon gjort totalt de senaste 4 åren.

Hon har alltid gått på p-piller och fick förra året sin första knöl, hon har inte ont av dem, det kollar jag regelbundet.

Det här med dreglet gör iaf mig bekymrad, då hon har aptit men har svårare att äta, något har hänt med kontrollen i hennes tunga! Jag öppnade munnen på henne idag och den hängde bakåt åt sidan när jag öppnade munnen, den ska ju vara rakt fram.

Har hon fått en propp på äldre dar? Jag håller koll på om hon ser uttorkad ut, hon var dålig i början på veckan men blev bättre efter någon dag...

Men fokusera på tungan! tungan är inte som den ska.

Postad av Erica i Strängnäs , 15 november 2013

Min katt brukar alltid väcka mig och min pojkvän på mornarna , han föddes i september 2013 , och imorse fick vi väcka honom och såg då att han hade slem över hela tassarna och hela munnen . Han brukar alltid äta på morgonen men vill inte äta eller dricka . Har gått på toa . Borde jag ringa veterinär??

Postad av Malvina i Uppsala , 3 januari 2014

Min katt (9+ år) började dregla; visade sig att hon hade tumör i munnen.

Postad av , 23 februari 2014

Förra året började min katt dregla, sådär så det blev helt blött där han lån och vilade. Så åkte in till veterinären och de trodde de kunde vara forl men det var det inte. Gick över efter några dagar.

Men nu dreglar han igen. Upptäckte nyss att han har något vitt vid näsborrarna. Som torkat tvättmedel eller något :-S I övrigt är han som vanligt. Inte lika överenergisk kanske men äter som vanligt. Ev dricker lite mer...

2årig kasterarad utehankatt.

Kan han ha blivit förgiftad av något ute?

Postad av Elenor i Halmstad , 4 mars 2014

Min kattunge har producerat otroligt mycket saliv, jag blev lite orolig och åkte in när han varken åt eller drack. De misstänkte att han haft feber och fått ett virus som påverkat munnen, gjorde förmodligen ont att äta.

Katten fick medicin och en spruta och nu äter han som vanligt. Kolla tempen på dem och kolla munnen. De kan ha fått i sig någon konstig växt eller hittat något annat.

Nu äter han som vanligt och dricker som vanligt men producerar fortfarande saliv.

Postad av Elin Grenholm i Göteborg , 6 mars 2014

Min katt på 6 månader har sedan sin separation från mamman alltid diat på olika saker när hon blivit kelig. Nu när vi försöker avvänja henne, rinner det mycket saliv ur munnen istället. Så en orsak till saliv på katter kan nog vara att det är instinktivt, precis som när de trampar med tassarna när de blir keliga.

Postad av Johanna , 6 mars 2014

Min älskade 10 åriga katt har haft svårt att kontrollera munnen, det är som han inte kan stänga den och tungan sticker ut och det rinner konstant från höger sida. Jag får tvätta honom efter att han ätit!

Nu har han gått på smärtlindring/antiinflammatorisk Metacam, han svarade såpas att han började tugga på sina hårda kulor, men äter helst mjukmat som vi nu köpt till honom.

Var hos veterinären för en vecka sedan och dom hade aldrig sett någonting liknande, svullet tandkött och även svullet under tungan.

Det är inte FORL. Utan ev är det tumörer och jag åker in i morgon och är beredd på det värsta att få åka hem utan vår älskade katt! 

Men efter att ha läst här, tänker att han kanske kan ha fått en stroke!? Höger öga är mindre öppen än det vänstra...

Postad av Sorgsen matte i Trollhättan , 17 juli 2014

Min 16 åriga katt började dregla jättemycket och det luktade illa. Hade även svårigheter med att äta.

Veterinären hittade inget fel på katten.

Problemet bara ökade och vi åkte till veterinär igen och det var väldigt svårt att hitta felet för det satt under tungan. Hon hade troligen en tumör och fick somna in då.

Har ni såna här problem så be dom kolla tunga och under tunga.

Postad av Ledsen matte i Umeå , 26 oktober 2014

Min katt har alltid dreglat då hon gosar, hon kan nästan inte spinna utan dreglar i stället. Blir så då hon ligger i knät och kloar + tvättar/pussar min arm. Hon är 6 år nu. Man ska väl alltid kontakta veterinär då det uppstår något nytt/annorlunda tycker jag. Om en katt plötsligt börjar dregla och inte gjort det förut.

Postad av Camilla i Gävle , 11 november 2014

Min 2,5 år gamla katt har börjat dregla mycket de senaste dagarna. Hon har nog ätit och druckit somvanligt. När man pajar henne dreglar hon mera, och när hon såver/vilar blir det en stor blöt pöl efter henne.Hon verkar skygg och drar sig undan. Hon brukar tugga på våra blommor, för tillfället har vi flera bl.a hyasinter. Dreglet luktar inget. Hjälp!

Postad av I.S i lappvik , 27 december 2014

hjälp mig min katt dreglar hela tiden jag vet inte vad jag ska göra.hon äter men dricker inte är det nån slacks sjukdom

Postad av i haparanda , 17 mars 2015

Det är ingen som kommer med något konstruktivt råd på den här sidan. Katter kan tex dregla om de slickat i sig fipronil. Tror det sänker hjärtfrekvensen. Vore bra om en djursjukvårdare eller veterinär kunde ge något tips om vad det kan bero på.

Postad av nova i Linköping , 9 maj 2015

Tycker det är helt sjukt ni som avlivar era katter gång på gång utan att veta om det är något att oroa sig för egentligen. Skulle ni gjort samma sak med era släktingar? Låt katterna få leva tills de dör en naturlig död. Så trött på att höra om folk som dagligen avlivar sina djur pga hypoteser som kanske inte ens stämmer. Det behöver inte vara något farligt med katter som dreglar. Ni som bor i större städer prova vända er till flera olika veterinärer, ni kommer få olika svar, de stora sjukhusen ger ofta dyra råd o då överväger folk tyvärr att avliva. Det är hemskt.

Postad av Frida , 12 maj 2015

Min katt är ca 6år gammal och han har alltid dreglat.

Han dreglar BARA när vi gosar, då rinner det ur munnen på honom å han blir super gosig å ska stångas å ha sig.

Det är inget som helat fel på honom i övrigt.

Dreglar väl för att han blir så taggad på att få gosa.

Det är helt genomskinligt och luktfritt, finns inget konstigt i munnen på honom heller å han äter både torr och blötmat.

Postad av Daniel i Rimbo , 15 juli 2015

Hej hej.

idag när min utekatt kom in, såg jag att han dreglade mycket. det liksom droppade hela tiden och sluta inte.

vanligtvis dreglar han när han blir gosig och spinner, men det var tydligt för mig att detta var något annat.

jag sökte då på nätet och kom in på denna tråd, läste era kommentarer samt ringde djursjukhuset. jag och djurskötarna var övertygade om att han var förgiftad.

så vi åkte in till djursjukhuset och tog prover, fick dropp och undersöktes... blodproverna visade att han var saltförgiftad och jag kom senare på kvällen på att jag sett honom rulla sig i kanten på asfalten, när han ställde sig upp var han helt glittrig.... det måste varit grus men framför allt Salt som glittrade! och en hel del! hela vinterns sopningar har föst in de till kanten...

katter tycker om att rulla sig och gnida sig mot asfalt... om ni ser eran katt göra det så är det snällt att får en dusch...

kände för att dela med mig om möjlig anledning till att era katter dreglar... och varna för livsfara! det kan gå riktigt illa och det kan blir mycket dyrt.

Postad av E i göteborg , 12 mars 2016

Hej! Har själv en katt som dreglar vissa tillfällen!

När vi åker bil dreglar azlan på 5 månader otroligt mycket. Det beror på att han är nervös och är något som sker bland flera katter. Fast om de händer helt vanligt tillfälle kan det vara värt att kolla upp.

Postad av Loke i Stockholm , 23 juni 2016

Jag låg och gosade med min katt men då så började det rinna/droppa ur hanns mun. Jag är väldigt nervös

Postad av Julia von Wachenfeldt i Brännås , 6 juli 2016

Min katt Maja har samma problem, hon är en bondkatt på 4 år och är helt normal,men hon dreglar varje gång man kelar med henne.Jag har läst om att hon kan ha någon halssjukdom av något slag,vet dock inte om det Är sant.

PS:är 12 år gammal

Postad av Emma i Göteborg , 27 juli 2016

Vår 13 åriga katt dreglar nu och då har jag noterat. Inte fått något direkt råd i tråden ovan, mer än att det stämmer för mig att när han ligger i knät och gosar droppar det. Tänker att det kan ha med "förkylning" att göra de gånger han gjort så. Äter och dricker som vanligt. Jag avvaktar...

Postad av Suss i Kungsbacka , 3 december 2016

Min katt som var 13,5 började dregla i väldigt liten skala en droppe när han sov, sen blev det ett par dagar senare lite blodfärgat. Över helgen gick det väldigt fort och trots att han i övrigt var som vanligt, spann, fällde upp svansen, åt och skuttade runt så hade han problem att dricka. Vi hittade inget vid första undersökningen hos veterinären. men jag kände att det var något i hans mun då han också luktade illa och när de sövt honom hittade de en tumör på undersidan av tungan. Väldigt svårt att upptäcka men om katten dreglar och samtidigt visar tecken på sjukdom be att de undersöker munnen när katten är sövd.

Postad av Nilla i Helsingborg , 10 november 2017

I dag de va första gången som jag va ute på lång tid,ck 10 tim,när jag kom hem,min katt sprang fram började gosa med mig i ansiktet och bita väldigt lät min näsa,o började rinna vatten av hennes mun.jag tänker detta händer för att hon va ensam och saknad mig.hon 2 månader

Postad av Eduard , 1 september 2019

Hej hallå det finns ngt som heter leukos som smittar katter emelkan googla det du nicloe som fick avliva två av dina ute/innekatter!!vår ettåring har börjat dregla nu i vila utan att spinna el kela (som modern gör)

Kollade temp 37.4 o munnen han e svart i gommen!! övanför kindtänderna en rand o bakom vid framtänderna !!ska till vet imorron måndag för han har inte dreglat förr!!

Postad av Suzy Björkman i Vasa , 6 oktober 2019

Katten har förmodligen problem med tänder/mun!

Jag fick avliva min 5-åriga fina hona pga mun/tandcancer!!!

Postad av Eva Tholander i Bandhagen , 10 januari 2020

Min steriliserade honkatt född 2013 har dreglat när man gosar med henne sedan hon var kattunge. Klara droppar, blir riktigt blött. Men inget som helst fel på henne och nu 7 år gammal :)

Postad av Helena i Lerum , 31 januari 2020


Svara i denna tråd:
Ditt namn/signatur: 
Stad: 

Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. The problematic instruction: ---------- ==> if c.title?has_content && c.category = cat && (c.state = 'TRUSTED' || c.state = 'UNTRUSTED') [on line 84, column 1 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl] ---------- Java backtrace for programmers: ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. at freemarker.core.TemplateObject.assertNonNull(TemplateObject.java:124) at freemarker.core.ComparisonExpression.isTrue(ComparisonExpression.java:121) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:77) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:79) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:189) at freemarker.template.Template.process(Template.java:237) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:183) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:70) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:221) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:228) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHolder.handle(ServletHolder.java:511) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHandler.handle(ServletHandler.java:390) at org.mortbay.jetty.security.SecurityHandler.handle(SecurityHandler.java:216) at org.mortbay.jetty.servlet.SessionHandler.handle(SessionHandler.java:182) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandler.handle(ContextHandler.java:765) at org.mortbay.jetty.webapp.WebAppContext.handle(WebAppContext.java:418) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandlerCollection.handle(ContextHandlerCollection.java:230) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerCollection.handle(HandlerCollection.java:114) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:152) at org.mortbay.jetty.Server.handle(Server.java:326) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handleRequest(HttpConnection.java:542) at org.mortbay.jetty.HttpConnection$RequestHandler.headerComplete(HttpConnection.java:923) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseNext(HttpParser.java:547) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseAvailable(HttpParser.java:212) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handle(HttpConnection.java:404) at org.mortbay.io.nio.SelectChannelEndPoint.run(SelectChannelEndPoint.java:409) at org.mortbay.thread.QueuedThreadPool$PoolThread.run(QueuedThreadPool.java:582)
Dela den här sidan