Välkommen till kattsjukdomar.se, Sveriges främsta källa för information om kattsjukdomar.
Copyright © 2007-2010 www.kattsjukdomar.se
Materialet på denna sida är skyddat av upphovsrättslagen.
För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@kattsjukdomar.se


Dela den här sidan

Min katt darrar

När min katt lägger sig i mitt knä känner jag hur han darrar och liksom drar ihop kroppen. Han verkar inte ha ont men jag är ändå orolig att något fel.

Postad av Annelie i Göteborg , 11 april 2010


Jag har samma problem, nästan varje gång han ligger ner så börjar han efter en stund skaka/darra och jag märker hur han drar ihop benen och det skär i hjärtat att se honom så och jag kan inte få svar från någon vad det kan bero på. Han snurrar efter en stund så det ser ut som att det är obehagligt och jobbigt för honom.

Postad av Rebecca i Skellefteå , 28 oktober 2010

Min misse som är 18 veckor darrar också. Precis som om hon fryser eller spänner sig på något sätt. Varför? Ska jag ta henne till en veterinär?

Postad av Alexandra i Umeå , 29 oktober 2010

Min katt darrar i bena och sina tassar, men hon verkar inte lida av de, hon gör det när hon slappnar av! VEt ngn vad det kan vara? ska jag ringa vetrinären?

väldigt tacksam för svar.

Postad av Linda i Brastad , 5 november 2010

Jag har nyligen upptäck samma sak med vår katt! När hon slappnar av börjar hon att darra i bak- och frambenen. Hon verkar tycka att det är jobbigt och reser sig efter en stund eller byter ställning. Är det någon som har ett svar på detta? Snälla!

Postad av Alexandra i Västerås , 10 november 2010

Vår ena katt har haft liknande problem i över ett år nu och vi har gjort de flesta proverna som går att ta hos en veterinär utan resultat. Vi har dock märkt att hon darrar mer när det är kallt så kan vara nåt med att hon inte kan hålla sig varm hela tiden. Dock har vår andra katt också fått samma problem nu och dom är inte besläktade så ja.. jag vet inte...

Postad av rw i Västerås , 28 december 2010

Vi kasterade min katt igår och nu har jag märkt att när hon vilar så darrar hennes ben. kan det ha nåt med det att göra? dessutom vaccinerade vi henne. Hon mår bra och så. bajsar/kissar, äter som vanligt.

Postad av Kristina i västerås , 5 mars 2011

Hej! Jag har samma problem. Jag kastrerade min hankatt igår morse och igår kväll började han skaka i bak- och framben vilket han aldrig gjort tidigare. Nu, kvällen efter, skakar han igen när jag kelar med honom i knäet, vill oxå veta vad det är som händer.

Postad av frida i Stockholm , 18 mars 2011

Min katt har börjat exakt likadant... Blir orolig att han ska ha ont någonstans...

Postad av Bea i Kramfors , 22 mars 2011

Min katt gör likadant, drar ihop fram och bakbenen så kroppen skakar. Likadant huvudet har han svårt för att hålla still. Har haft mina funderingar på om det kan vara nått med musklerna. Fick själv ont i ryggen för lite sen och mina ben började skaka. Min kiropraktor sa att om man haft ont en längre tid vet musklerna inte om dom ska slappna av eller spänna sig därav darrningar, så är det hos människor, kan det

inte vara nått sånt? Funderat lite på epilepsi också, det är väl vanligt

hos katt?

Postad av Annie i Nybro , 28 mars 2011

Vår honkatt kasterades igår och har börjat skaka kraftigt så fort hon lägger sig ner. Innan kastreringen skakade hon ibland när hon vilade men veterinären sa att det inte var farligt.

Men nu undrar jag om hon fryser eller nåt?

Postad av Kim i Vänersborg , 31 mars 2011

vår katt har samma problem, när han lägger sig och sova börjar han darra jätte mycket...finns det ingen som vet vad som detta kan bero på?

Postad av Petra i Stockholm , 15 april 2011

Min katt darrar också. Han är 14 år, är kastrerad och har giftstruma (heter hypertyreos hos katter). Han har ätit piller sedan våren/sommaren 2010 mot struman och det har funkat bra. Men detta med darrningarna vet jag inte när det startade egentligen, kan ha pågått i flera år men började mer som obetydliga darrningar i frambenen, som jag uppfattade det. Nu darrar han i framkropp, huvud och/eller nacke när han vilar (inte när han sover djupt dock) - svårt att säga var det sitter. Annars mår han bra och går på toa, äter m.m. som han ska, är kelig och lekfull. Fattar inte vad det är men verkar ju inte vara helt ovanligt när man läser inläggen här.

Postad av Suss i Stockholm , 11 december 2011

Men Gud, finns det ingen som vet vad det här är? Vår katt kastrerades nyligen också, och efter det har han börjat darra. Enligt veterinären så skakade han innan de sövde honom och så också, något vi aldrig märkt av själva. Han verkar, precis som ni andra beskriver, glad och pigg annars - men ibland verkar det som att han inte får så mycket ro när han försöker slappna av på grund av skakningarna.

Postad av Calle i Gävle , 2 februari 2012

Våran hankatt har också ryckningar/skakningar främst i överkroppen när han slappnar av och ska sova. Vi är väldigt oroliga över detta, men ändå lite lugnande att veta att det verkar vara så många andra katter som har precis samma symtom (minskar risken för att det ska vara epilepsi). Det måste väl vara någon som vet vad detta beror på, ska man bara vara lugn eller kolla upp det? Vi talade med våran veterinär och hon sa att blir det inte värre ska vi inte oroa oss, men när det gäller våran älskling så oroar man sig ju alltid!

Postad av Sofia i Trollhättan , 21 februari 2012

Min katt darrar också när hon lägger sig och slappnar av började märka det för ett tag sedan börjar bli orolig.. :/

Postad av Sandra i Borås , 27 februari 2012

Min katt darrar med.. Verkar ju ganska vanligt tydligen, men ändå konstigt att ingen vet vad det beror på. Hon gör det bara när hon ska vila så det verkar ju inte vara jobbigt för katten men ser obehagligt ut! Hade vart intressant att veta varför.

Postad av Wilma i Göteborg , 17 april 2012

Hej. ett tips är att titta om eran katt verkar utmattad/trött efter att denna har gått på lådan. skakar h*n om baktassarna så kan det vara diabetes. detta kan leda till onormala skakningar. / MKB

Postad av MKB i Borås , 9 maj 2012

Min kastrerade hankatt på 3 år har samma problem när han halvsover/vilar. Han ser dock inte ut att ha ont utan är väldigt glad och nöjd. Verkar inte som det stör sömnen heller för ibland sover han så djupt att man knappt kan väcka honom. :) Då skakar han inte. Han har haft det här sedan jag fick honom som kattunge. Läste lite på nätet och fann det här:

"De darrningar som katthanen uppvisar i sömn och i vila kan ha sitt upphov i dagens händelser, men dessa sympton kan också tyda på en speciell överretning på det centrala nervsystemet och kanske också ett socialt problem. Försöksvis kan du ge din kattkille B-vitaminer form av tabletter- B kombin forte- en tablett dagligen. Dessa tabletter finns receptfritt på apoteken. Det kan vara svårt att ge en halv tablett eller en hel till en katt, så man får vara påhittig. B-vitaminer har vanligtvis en lugnande effekt på irriterade nervsystem.

Hälsningar veterinär Gunnar Alvsten, Linköping."

Tänkte kanske testa detta? Fast i väldigt SMÅ doser och se om han skakar mindre. Vitaminer är väl inte farligt men det är aldrig bra med för mycket av nånting. :) Läste även att skakningar kan bero på att katten lekt mycket under dagen också. Hoppas detta var till hjälp. Lycka till med era missar!

Postad av Marie i Arvika , 31 maj 2012

Min hon katt darrar också ibland när hon ligger ner, jag såg det någon månad efter vi fick henne men sen har jag inte sett det på ett tag. Men. Nu när hon blev dräktig så börja jag se det igen o trodde det var värkar så vi åkte in till djursjukhuset och där tog dem ut ungarna men de tog ut dem någon vecka för tidigt så de klarade inte sig :( men nu när jag se henne slappna av och blunda ser jag det igen... Det ser hemskt ut för hon darrar i frambenen o bakbenen o drar iblanf ihop bakbenen. Men hon är precis som vanligt annars.. Undrar vara det kann vara, men det verkar ju vara många som har samma problem med sina katter, ingen som vet vart det är?

Postad av Josefine i Helsingborg , 10 juli 2012

De drömmer troligen. När musklerna slappnar av, då kan det uppstå darrningar. Ni själva ligger väl inte blicktstilla när ni sover? Om ni är så oroliga varför kontaktar ni inte en veterinär?

Postad av Åsa i Nyköping , 9 september 2012

Vår hankatt har också börjat darra. Han är 12 år och utekatt och har aldrig tidigare gjort detta. Han gör det inte när han sover, bara när han ligger och vilar (vaken). Varför jag oroar mig är för vår andra katt darrade så här när han hade ont efter en benskada.

Postad av Annelee i Nacka , 3 april 2013

Jag har en 1-årig avelshane som gör precis likadant...har frågat en massa kattmänniskor men ingen har hört talas om detta. Hoppas någon kan ge ett svar här...

Postad av Mia i Malmö , 15 april 2013

Min kattunge darrar och skakar när hon ligger och ska sova.. precis som hon fryser? men när jag klappar på henne så slutar hon att darra och så fort jag tar bort handen så börjar hon att darra och skaka, verkar jobbigt för henne.. vad ska man göra? Någon som varit hos veterinären med samma problem och fått svar på vad de kan vara?

Postad av Sandra i Skövde , 27 april 2013

Har samma problem med min hankatt..blir så orolig över detta.

Postad av Benitha i Norrköping , 19 maj 2013

Men Gud jag med! BÅDA mina honkatter tilllchmed. :( vill veta vad det är! För dom e hur friska och glada som helst. Trodde också det kunde vara för det var kallt.. Men när värmen kommit och det har bastu här hemma så fattade jag att dt inte kunde vara det heller. Och det är ju inte för dom drömmer, dom e ju vakna!

Postad av Ninah i Helsingborg , 20 maj 2013

Min förra katt skakade flera ggr dagen. 'Alla' veterinärer försäkrade att han inte hade ont.... MEN efter mkt tjat från mig där jag krävde den grundligaste utredning dom kunde så kom det fram att min katt hade en långt gången njurskada. Han hade haft jätteont alla de ggr han låg o skakade!!! Ta era katter till veterinär o be om ultraljud på njurarna.

Postad av Malin i Helsingborg , 21 maj 2013

Jag har precis pratat i telefonen med veterinären. Han sa det handlar om att katten är understimulerad. Har tråkigt och behöver sysselsättas mer. Fick förslaget att skaffa en liten kattunge till som sällskap och lek.

Postad av Ninah , 23 maj 2013

Båda mina honkatter började med darrningar efter deras första vaccination.

Vill också veta vad detta är. Och nej, det är inte att de drömmer. När de drömmer har de en annan typ av ryck, precis som vi människor.

Detta är innan de somnar.

Jag har svårt att tro att det handlar om understimulans eftersom de leker hela dagarna både med mig och varandra.

Postad av Micaela i Malmö , 23 maj 2013

Där får du nog prata för dig själv. Min ena katt har betydligt mer motor än hennes kompis som bara sover.

Postad av , 23 maj 2013

Min kattunge skakar och drar ihop bakbenen så men vi har 5 ungar och ingen av dem gör så. och han har ju fullt av syskon att leka med

Postad av i Malmö , 7 oktober 2013

Njurskade? Borellia?

Postad av tigerfelix i larvik , 17 december 2013

När vår hankatt hämtades hem som kattunge i höstas så darrade han som om han frös när han verkade trött och skulle sova. Vi har trott att han gjorde så pga övertrötthet. Darrningarna avtog och försvann. För ett par veckor sedan vaccinerade vi honom och darrningarna han hade när han var liten har kommit tillbaka. Jag undrar just om det beror på vaccinationen eftersom han blev vaccinerad dagen innan vi hämtade hem honom som liten kattunge. Vad tror ni andra?

Postad av 2014-04-21 i Björketorp , 21 april 2014

Min honkatt avslutade precis en kur med antibiotika i öronen pga infektion. Hon absolut hatade gucket som skulle ner i öronen. Efter vi avslutade behandlingen och varit hos veterinären på det sista återbesöket så började hon bete sig på samma sätt som ni andra beskriver. Hon drar liksom ihop främre delen av kroppen när hon lägger sig ner för att vila (ej sova), frambenen dras ihop mest. Blev väldigt orolig först, då det ser ut att vara ofrivilligt. Men hon mår bra utöver detta, vi är även ute med henne varje dag så tror ej det handlar om understimulans. Det kanske har med oro att göra, och att när denna släpper och katten slutar spänna sig så uppstår detta? De flesta av era katter verkar ju ha varit med om något (rätt obehagligt) utöver det vanliga i deras vardag, likaså min katt. Detta är dock bara spekulationer.

Postad av Klara i Enköping , 25 juni 2014

Min katthona gör också sådär! Darrar och fram- och bakben drar ihop sig. Alltid när hon ligger ner! Trodde först att det var som hon drömmer men hon gör det när hon är vaken.

Jag tror inte att hon gjorde det när hon flyttade in utan det uppkom efter ett tag, efter vaccineringen kanske?

Är det NÅGON som har en teori på vad detta är?

Känns på något sätt skönt att fler har likadant utan att det är epilepsi, men veterinären verkar inte förstå vad det är iheller!

I övrigt mår hon bra och är ett gostroll som gillar att leka och busa, äta och jaga flugor.. Så tror inte att det har med att hon skulle ha ont att göra.

Postad av Ann-Sofie i Göteborg , 19 september 2014

Kan ju vara oro/rädsla för något.

Postad av Olleg i DAL , 30 oktober 2014

Hej! Så glad jag blev att läsa att detta verkar vanligt. Min hona började med exakt samma symptom som era när hon gick in i sitt löp. Vid nästa löp parade vi henne och hon darrade och ryckte även då. Sen har hon gjort detta mer eller mindre hela dräktigheten och framför allt när hon vilar eller sover. Ser hemskt ut! Jag trodde mot slutet av dräktigheten att hon höll på att få missfall. En duktig uppfödare i Spanien sa att han hade haft exakt det samma och fått svaret att det är hormonellt, säkert i mer uttalat i samband med stress eller smärta eller höga hormonhalter i samband med parning, dräktighet och digivning.

Men som sagt min veterinär har ingen aning.

Postad av Sara i Klippan , 13 maj 2015

Kastrerade våran 7 månader gamla honkatt igår ( även vaccinering) , nu när hon ligger ner så skakar benen utom kontroll( när hon e vaken ) men när hon står så slutar det direkt, hon har inte ätit heller sedan igår, ingen som vet nånting?

Postad av Jimmy i Ronneby , 6 april 2016

Shit. Jag har sökt o söökt på detta men inte riktigt hittat nått förrän den här tråden!

Jag är inte helt hundra på när min katt började med detta men första gången jag la märke till det var för en vecka sen när hon hade kraftig diarré i kombination med kräkningar(vet inte varför, kanske nått hon ätit). Magsjukan gick iallafall över ganska fort. Var hos veterinären kort därpå och tog blodprover o urinprover. Veterinärbesöket var väldigt stressande för henne då hon är en skyggis. Fick söva henne för att kunna hantera henne.

Hon rycker fortfarande när hon vilar eller bara ligger still(inte när hon sover). Men bara när hon ligger på ryggen eller på sidan. Det typ "drar" o "krampar" i bak- och frambenen. Hon verkar inte vara direkt besvärad av det, men hon sträcker liksom ut bakbenen en hel del som för att stretcha typ. Det gjorde hon inte förut.

Annars är hon precis som ni andra beskrivit helt och hållet som vanligt. Äter, dricker, busar och går på lådan.

Min veterinär hade inte heller hört talas om det här beteendet när jag nämnde det för henne. Hade det inte varför för att det började innan vi var hos veterinären så hade jag nog trott det var nån biverkning på vaccin eller det lugnande hon fick. (Passade på att ge henne den årliga vaccinen). Kan föreställa mig att hennes intensiva magsjuka var påfrestande för henne, o kanske att det är nån stressgrej med ryckandet... Vem vet?

Postad av Mia i Stockholm , 29 september 2016

Denna tråden började ju förra några år sen., har någon av ovanstående fått någon klarhet i vad darrande ben hos katterna beror på? Vi funderar på att köpa en kattunge som har precis det här darrandet i sina tassar ibland när hon ligger och vilar, stämmer precis med hur ni andra beskriver det. Hur mår era katter idag? Skulle ni avråda oss från att välja denna lilla kisen.? Hade varit så tacksam för svar.

Postad av Cleo i Ängelholm , 11 januari 2017

Jag har en kastrerad inneboende hankatt som varit frisk hela livet tills för ett år sen då hans sköldkörtel blev överaktiv och som han sedan dess äter medicin mot. det funkar bra, inga problem alls. Men för nån vecka sedan så fick han denna symptom som ni alla innan mig beskriver. Strax ovanför läste jag något om att kunde ha med det sociala att göra och understimulans. Min andra katt, hans kompis gick bort i november och sedan dess har han varit själv. Han är minst sagt understimulerad och tänker nu, efter att ha läst om detta att det kanske är därför som iaf min katt drabbats av detta. Det skär i hjärtat av att se honom såhär och jag har tagit till veterinär som tagit alla sorters blodprov som bara visat på bra värden.

Jag vill egentligen inte skaffa en till katt men för hans skull kanske jag blir tvungen, för att göra honom lyckligare. Hur går det för er andra - har ni fått mer vetskap om varför era katter darrar på detta vis?? Tacksam för svar!

Postad av Jannice i Örebro , 21 januari 2017

Min hona slutade darra efter ungefär ett år!

För hennes del var det nog en biverkning av vaccinationen/kastrering. Hon mår toppen och är utan några men.

Postad av Ann-Sofie i Göteborg , 18 mars 2017

Samma med min katt

Postad av Josefine i Örebro , 19 juli 2017

Min katthona darrar också! Blev värre nu efter vi kastrerade henne igår. Vi har fått smärtstillande utskrivet efter operationen, så hon kanske inte skakar för att hon har ont? Allting känns konstigt då hon skakade långt innan operationen också. Ingen av er som fått svar på vad darrningarna kan bero på?

Postad av Alina i Kramfors , 8 september 2018


Svara i denna tråd:
Ditt namn/signatur: 
Stad: 

Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. The problematic instruction: ---------- ==> if c.title?has_content && c.category = cat && (c.state = 'TRUSTED' || c.state = 'UNTRUSTED') [on line 84, column 1 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl] ---------- Java backtrace for programmers: ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. at freemarker.core.TemplateObject.assertNonNull(TemplateObject.java:124) at freemarker.core.ComparisonExpression.isTrue(ComparisonExpression.java:121) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:77) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:79) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:189) at freemarker.template.Template.process(Template.java:237) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:183) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:70) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:221) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:228) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHolder.handle(ServletHolder.java:511) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHandler.handle(ServletHandler.java:390) at org.mortbay.jetty.security.SecurityHandler.handle(SecurityHandler.java:216) at org.mortbay.jetty.servlet.SessionHandler.handle(SessionHandler.java:182) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandler.handle(ContextHandler.java:765) at org.mortbay.jetty.webapp.WebAppContext.handle(WebAppContext.java:418) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandlerCollection.handle(ContextHandlerCollection.java:230) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerCollection.handle(HandlerCollection.java:114) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:152) at org.mortbay.jetty.Server.handle(Server.java:326) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handleRequest(HttpConnection.java:542) at org.mortbay.jetty.HttpConnection$RequestHandler.headerComplete(HttpConnection.java:923) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseNext(HttpParser.java:547) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseAvailable(HttpParser.java:212) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handle(HttpConnection.java:404) at org.mortbay.io.nio.SelectChannelEndPoint.run(SelectChannelEndPoint.java:409) at org.mortbay.thread.QueuedThreadPool$PoolThread.run(QueuedThreadPool.java:582)
Dela den här sidan