Välkommen till kattsjukdomar.se, Sveriges främsta källa för information om kattsjukdomar.
Copyright © 2007-2010 www.kattsjukdomar.se
Materialet på denna sida är skyddat av upphovsrättslagen.
För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@kattsjukdomar.se


Dela den här sidan

Sår och kala fläckar

Vår katt fick i somras fåtalet pyttesmå sår vid ryggslutet och på sidan. Eftersom han var ute mycket då trodde vi att det var grenar eller något annat strunt..

Men nu några månader senare har han en halvkal fläck och små röda sårskorpor på dessa ställen.

Jag försöker läsa mig till vad det är men det är svårt. Han verkar inte ha någon klåda och är precis som vanligt pigg och glad!

Någon som vet?

Postad av Sigges mamma , 14 oktober 2010


Hej, jag tror att vår katt har samma. Också röda sårskorpor men inga kala fläckar än. Verkar inte ha någon klåda. Men han kliar själv bort en del skorpor själv. Orolig vad det kan vara? Jag trodde först att han varit i slagsmål eller att han skrapat sönder sig i stängsel, ved eller andra skarpa saker.

Postad av Inger P. i Önneköp , 23 oktober 2010

min katt har en kal fläck på höger fran ben, slickar hela tiden på detta.. söker info men hittar inget. blir nog ett samtal till vet.

Postad av pernilla i skövde , 11 december 2010

Jag skulle gissa på ringorm. Det behandlas med fungoral.

Postad av Johnny Bravo i Sthlm , 20 april 2011

min katt kom in med en kal fläck en dag, varken kliar eller verkar reagera om jag tar på det.. fick även rinn i ena ögat samtidigt.. kan han ha varit i slagsmål? eller är det revorm/ringorm?

Postad av Helene i Uppsala , 26 april 2011

En av mina katter har sår under hakan och Inge päls alls där omkring! Undrar om det kan vara skabb eller om det är allergi från vårt nya foder! Vi ska iallafall testa byta foder! Om det inte blir bättre så kollar vi med en väterinär!!!!!

Postad av Simon i Stockholm , 4 januari 2012

Hej, en av mina 4 katter har också fått sår under hakan och tappat sin päls där!. Det började för några veckor sedan. Jag såg senast idag att det även blivit en kal fläck i ansiktet. Hon är 8 år och haft samma foder hela tiden. Katterna är både ute och inne. Undrar vad detta kan vara.. Skabb? Någon som vet? och tips på behandling.

Postad av Sussie i Kalmar , 5 januari 2012

Låter som ringorm i mina öron. Vi lyckades få med oss det hem från Rhodos i sept och barnen har fått utslag på kroppen OCH i håret. Efter mycket om och men så fick de rätt beh. (tabl+salva Lamisil) Byter sängkläder och handdukar 1 ggr/v. Vår katt har blivit smittade av barnen så nu har den också ringorm!!! Vi har den i ett separat rum för det är ett väldigt städande om man ska bli av med eländet, dammsuga noga varje dag samt torka golv, möbler och lister med klorin 2 ggr/v. Även undersidan på möbler. Det värsta är att denna svamp spor kan leva upp till 18 mån utan värddjur, dvs om det finns besmittat hår kvar i huset så kan katten eller vi få det igen.

Är riktigt less på detta nu barnen har varit under beh i snart 4 mån och är inte av med det än, och för ett par veckor sedan upptäckte jag 2 utslag på mig, så nu beh jag också med tabl+ salva.

Känns som never ending story....

Så jag skulle beställa tid hos vet. omgående och se till att de tar ett prov. Klappa INTE katten och dammsuga som en galning tills ni fått provsvaret, tar ca2 veckor.

Vi har nu tagit ett nytt prov för att få veta om det är borta på katten och väntar svar om ca 1,5 vecka.

Jag hoppas verkligen att det är borta, men jag tors inte släppa ut katten bland oss innan vi är friska för då får hon väl det igen, ve och fasa!!

Och jag kommer lägga pengar på att få hit en städ firma som städar ordentligt, jag har gjort det en gång men vill göra det en gång till för att vara på den säkra sidan.

Lycka till

Postad av Åsa i Östersund , 17 januari 2012

Min katt fick skabb när hon lämnades till betäckning. Det blev kala fläckar, hon kliade sej skorpig i huden speciellt på huvudet. Det syntes inget hos veterinär, som tog skrapprov. Men hon behandlades med droppar i nacken och blev bra. Enligt uppfödaren så hade hanen våteksem, men det var nog något helt annat. Katten schamponerades i specialschampo med salicylsyra och svavel(vet` selection) blev helt återställd.

Postad av Yvonne Lindh i Helsingborg , 18 januari 2012

Min kastrerade hankatt ca:7 år har fått 1 kal fläck på varje framben, 1 fläck under ena frambenet, 1 på ena bakbenet och 2 på andra bakbenet och det värkar som att han får fler hela tiden. Det är inte riktigt tomt på hår. Men han betydligt mindre där. Han reagerar inte när man rör det mer än att han är lite kittlig. Jag tror inte att det har hänt någon förändring i hemmet mer än att vi har fått nya grannar men varken de nya eller gamla hade någon katt. Han har inte haft några förut och jag är orolig att han har fått någon sjukdom. vet någon vad det kan vara?

Postad av Elin i Örebro , 12 november 2012

Till Elin Det kan vara pälsätande löss eller mjällkvalster din katt har. Katter kan bära på detta utan att det märks mer än att katten kliar sig och fnattar sig lite och har lite mjäll. Katter brukar kunna hålla efter dessa kvalster när dom slickar sin päls. men blir katten stressad eller sjuk så kan det bryta ut ordentligt och då kan katten se skabbig ut. Behandlas med Stronghold skrivs ut av veterinären. städa, tvätta allt som katten ligger på, ring anticimex.

Postad av Ingrid i Lund , 26 april 2013

Mina katter har skabb i öronen, de har behandlats med både stronghold och det andra som jag inte minns namnet på...Det är inte 100% borta, dock lider de inte av de direkt men man vill ju får bort det. Nu har min ena lilla man fått en kalfläck/sår på huvudet och under hakan, under hakan har pälsen försvunnit helt och de vätskar sig hela tiden...Vad?Efter all den behandligen kan det ju bara inte vara något ohyra??

Postad av My i Ängelholm , 13 maj 2013

Hej, min katt har också två kala fläckar i huvudet, med små små röda sår. I öronen är det torra torra bruna partier, ingen gegga dock vad jag kan se. Var hos veterinären o fick Stronghold men det har inte gått bort på en vecka. Borde jag ha mera tålamod?

Postad av Marja i Stockholm , 1 augusti 2013

en massa frågor men inga svar,så hur vet man jo vet men man kan jo fråga om andra har min katt kom inn med lite sår du hon hade slås men inget fara men nu efter 2vec har hon små knopper med skorpa på hela pälsen och har tapt päls vid sidan vad kan detta vara hon är som vanlig och klira sig inte,och hon fått många små knopper rundt öre kanten inte nede i öret men på toppen så är det någon som vet????????

Postad av dorthe i billesholm , 26 december 2013

Uppsök en bra veterinär & be de ta prover, göra en ordentlig undersökning. Vår första veterinär skrev ut en massa kortison & salva som inte hjälpte för veterinären hade ingen aning om vad det kunde var. En bra veterinär är dyr men värt det i längden! Vi har en kattunge, innekatt/huskatt, som vid veterinärbesiktning & köp ansågs frisk , men 2 -4 v senare visade sig ha mjällskabb & ringorm, då hon kliade sig hårt & rev upp ett sår & hade sårskorpor på svans, kind & haka. Stronghold har vi fått & behandlat mot mjällskabb & fungoralschampoo vid bad för ringorm. Vi har extreme städning varje helg där vi tvättar allt som går att tvätta, torkar allt som går att ställa i torkskåp på hög värme & desinfekterar med antigen klorin eller virkon. Detta har vi gjort i 6 v & nu inväntar nya provsvar för att se om vi blivit av med ringormen eller inte. Katten ser fin ut & verkar må bra men man vet ju aldrig, med tanke på sporernas livslängd, ifall d finns nån jäkel kvar som klarat sig undan saneringen. Vi håller tummarna iaf.

Postad av Marie i Stockholm , 8 januari 2014

Min katt 7 år har tappat päls i omgångar och på de kala stråken haft röda skorpor. Hade det i vintras och efter några månader började pälsen långsamt komma tillbaka, men tappade åter päls i två stråk längs ryggen, som en bilväg ser det ut, med skorpor. Verkar klia, hade också rinn ur ögonen och klåda och skorpor nedanför öroningångarna. Var till veterinären som tog prover och inte hittade några parasiter, skabb etc. Fick ändå en kur som skulle strykas ut mellan skulderbladen tre omgångar + ögonsalva. Verkar inte hjälpa. Hur göra???

Postad av Lovis i Norrtälje , 15 juli 2014

Angående katt 7 år så verkar det inte smitta till min andra katt, inte heller till människor. Knepigt. Hon ser tufsig ut och det ser ut som om det kliar.

Postad av Lovis i Nortälje , 15 juli 2014

Hej.

Min katt en 12 årig hona. Heligbirma, innekatt.

Senaste halvåret har hon fått svart/bruna fläckar på utsida av öra och insida av örat. Ej nere i örat.

Även på ögonlock.

Kan vara porer precis som hon har under sin haka. Frågade veterinären när vi var där för en månad sedan.

Hon hade ingen aning.

Nu har det blivit mer. Och det går att dra bort med nagel.

Men det ser då ut som små skorpor och hon tycker inte om när jag tar bort det.

Har läst på nätet och det luktar inget så tror ej det är skabb.

Någon som känner till detta?

Postad av Tina i Landskrona , 11 augusti 2014

Va hos veterinären i tisdags för en kontroll och upptäckte i fredags att han har en kal fläck under hakan samt lite vid halsen... j*vla veterinär som inte gör sitt jobb när man betalar för en senior undersökning!

Han har foderallergi och äter bara Z/D

Han få gå ut på morgonen/kvällen men aldrig ensam, vi har räv i området kan det vara skabb??

Sa till veterinären att han KLIAR/SLICKAR sig mera men dom sa att han va frisk utan att kolla hans päls/hud!!!

Ska ringa veten på måndag!!!!

Postad av Red , 6 februari 2016

Sår och klåda. Vår katt har solexem då det blir hög sommarvärme kliar hon upp öppna sår Ser ibland ut som små vårtor innan hon kliar sönder dem Kortisonspruta hos veterinären hjälper.

Postad av Isl i Norrköping , 24 juli 2016

Min katt hade en fästing nedanför örat som jag tog bort efter det började pälsen att lossna nu är det sårigt och rött och försvinner mer och mer päls nedåt hakan.

Postad av Tusses matte , 3 oktober 2016


Svara i denna tråd:
Ditt namn/signatur: 
Stad: 

Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. The problematic instruction: ---------- ==> if c.title?has_content && c.category = cat && (c.state = 'TRUSTED' || c.state = 'UNTRUSTED') [on line 84, column 1 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl] ---------- Java backtrace for programmers: ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: Expression c.category is undefined on line 84, column 29 in kattsjukdomar_forum_threads.ftl. at freemarker.core.TemplateObject.assertNonNull(TemplateObject.java:124) at freemarker.core.ComparisonExpression.isTrue(ComparisonExpression.java:121) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.AndExpression.isTrue(AndExpression.java:68) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:77) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:79) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:179) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:416) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:209) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:189) at freemarker.template.Template.process(Template.java:237) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:183) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:70) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:221) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:228) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHolder.handle(ServletHolder.java:511) at org.mortbay.jetty.servlet.ServletHandler.handle(ServletHandler.java:390) at org.mortbay.jetty.security.SecurityHandler.handle(SecurityHandler.java:216) at org.mortbay.jetty.servlet.SessionHandler.handle(SessionHandler.java:182) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandler.handle(ContextHandler.java:765) at org.mortbay.jetty.webapp.WebAppContext.handle(WebAppContext.java:418) at org.mortbay.jetty.handler.ContextHandlerCollection.handle(ContextHandlerCollection.java:230) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerCollection.handle(HandlerCollection.java:114) at org.mortbay.jetty.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:152) at org.mortbay.jetty.Server.handle(Server.java:326) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handleRequest(HttpConnection.java:542) at org.mortbay.jetty.HttpConnection$RequestHandler.headerComplete(HttpConnection.java:923) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseNext(HttpParser.java:547) at org.mortbay.jetty.HttpParser.parseAvailable(HttpParser.java:212) at org.mortbay.jetty.HttpConnection.handle(HttpConnection.java:404) at org.mortbay.io.nio.SelectChannelEndPoint.run(SelectChannelEndPoint.java:409) at org.mortbay.thread.QueuedThreadPool$PoolThread.run(QueuedThreadPool.java:582)
Dela den här sidan